Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!




 
 Lucrand la stiri de 9 ani de zile, crescand si maturizand-ma practic in acest domeniu (aveam doar 22 de ani cand am scris prima oara o stire) am vazut multe si m-am lovit de multe.  Romania se confrunta cu multe lispuri. Suntem o tara de lumea a treia daca ma intrebati pe mine, nu-I nicio diferenta majora intre noi si…Rwanda de pilda. N-avem spitale, n-avem scoli, nici infrastructura, suntem corupti si…needucati. Iar din aceasta ultima “calitate” izvoraste, de fapt,  majoritatea problemelor noastre.De aproape o luna, am inceput un proiect extrem de important sufletului meu.

“Maretia si progresul moral al unei societati nu pot fi judecate decat dupa modul in care isi trateaza animalele” – Mahatma Ghandi

 Iar Romania este tara in care, IN FIECARE ZI!!!!, cateva SUTE!!!! de animale sunt torturate! Torturate! Ati citit bine! Nu vorbim aici despre “clasicele” suturi in fund date cainilor pe langa care trecem pe strada, sau pietrelor aruncate inspre biete animale care stau pur si simplu fara sa faca nimic rau (nu ca astfel de practici ar fi in regula intr-o societate normala). Nu! Romanilor le place sa jupoaie de vii animale, sa le taie pe din doua cu sabii, sa le injunghie  sau sa le smulga diverse membre. 

Mai mult, de parca atrocitatile nu sunt indeajuns de oripilante, multi se si “lauda” cu ispravele lor pe…Facebook! Cel mai recent caz este cel al unui…individ care a considerat ca sacrificarea unui miel in preajma Pastelui e motiv de fala mare. Iata imaginile care, spun eu, nu mai au nevoie de niciun comentariu suplimentar.

















Si lista poate continua, pentru ca, asa cum va povesteam mai devreme, sunt SUTE de astfel de cazuri in fiecare zi. Psihologii spun ca “oamenii” acestia sunt bolnavi…ca sufera de zoosadism. Si, mai grav, ca furia aceasta a lor necontrolata, bucuria asta pe care o resimt atunci cand chinuie un suflet si ii iau viata, ii pot transforma oricand in pericole sociale si deci, pot oricand sa ajunga sa atace alti oameni si, de ce nu, copii…din senin. Poate cel mai grav este, insa, ca cei care comit asemenea fapte scapa nepedepsiti. Si de aici a pornit intreaga poveste.

In momentul de fata, exista o lege a protectiei animalelor, care prevede inchisoare de la 3 luni la 1 an sau amenda pentru cei care sunt gasiti vinovati de maltratarea animalelor. Lege care, in fapt, nu se aplica in 99% din cazuri. Iar in situatia in care, sa zicem, este un caz mult prea grav, super mediatizat si care creeaza o valva fantastica, agresorul primeste, cel mult…o amenda! Pentru ca asa scrie la lege!  Pana si alesilor neamului li s-a parut in neregula aceasta prevedere. Haralambie Vochitoiu, senator la acea vreme, a si initiat un proiect de lege pentru inasprirea acestor pedepse. Si, pe langa faptul ca a crescut numarul anilor petrecuti dupa gratii (intre 3 si 7 ani), a si eliminat amenda cu pricina. Proiectul a trecut tacit de Senat si va ajunge pe masa Camerei Deputatilor. Dar nu va fi adoptat daca nu se fac presiuni!

Insa si daca va fi adoptat, este nevoie de mai mult. Asta pentru ca legile nu se aplica daca nu are cine sa o faca. In majoritatea tarilor civilizate (asa cum ne face placere sa credem ca este si Romania) problema animalelor este gestionata, in totalitatea ei, de o SINGURA autoritate. La noi, cainii fara stapan sunt in curtea administratiilor locale (vezi primarii) care stim cu totii deja cum sunt tratati in adaposturile finantate din bani publici. Animalele salbatice sunt impartite intre ANSVSA, Garda de Mediu si…Ocolurile Sivice. Iar lucrul amestecat…face ca in tara noastra braconajul sa fie la cote alarmante! (nu va pot da cifre exacte, pentru ca Ministerul Mediului nu are date centralizate in acest sens) Si, de altfel, ne amintim cu totii cum a fost “gestionata” problema  ursului care a ajuns in Sibiu in luna octombrie a anului trecut, cum s-au balbait autoritatile, cum a fost haituit si, intr-un final, impuscat, bietul animal. Revenind insa la tarile civilizate, acea autoritate unica se numeste “Politia Animalelor”. Exista, prin Ordonanta de Urgenta emisa in 2014 de Guvernul condus la acea vreme de Victor Ponta, un fel de …serviciu cu aceasta denumire, la nivelul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Dar ce sa vezi? Autoritatea cu pricina nu are nici logistica, nici personal si nici resurse pentru a face fata numarului mare de cazuri. Ba mai mult,  la momentul la care a fost infiintata, Politia Animalelor din Romania, nu a avut o lista exacta de atributii, asa ca, practic, nici ei nu stiu ce fac. Iata mai jos raspunsul pe care noi l-am primit atunci cand am cerut lamuriri referitoare la ce anume face exact Politia Animalelor din cadrul ANSVSA.






















Iar lista absurditatilor din tara asta continua! De pilda, in legea privind protectia animalelor, 205/2004, la capitolul VII – sanctiuni – este prevazuta o chestiune care sfideaza orice logica. Mai exact, spune ca proprietarul unui animal care il …omoara de doua ori!!!! poate sa fie deposedat de respectivul animal. Asadar, o autoritate (sa zicem ca ar exista) ar putea sa ia masura confiscarii animalului doar daca ar constata aceasta absurditate!
Toate aceste…pradoxuri, anomalii si…lucruri sfidatoare din tara noastra ar trebui sa ne idigneze pe toti, spun eu. Si da, stiu ca sunt multe de facut pentru ca Romania sa devina o tara civilizata. Insa pasii mici si lipsa indiferentei ar putea sa faca schimbarea. Daca vom inceta sa stam cu mainile in san si sa ne minunam de ce se intampla in jurul nostru, atunci poate ceva se va petrece in bine si la noi. Eu am facut primul pas! Alaturi de echipa Focus de la PrimaTV, am demarat Campania “Stop indiferentei! Fii tu schimbarea!” si am lansat o petitie online prin care cerem inasprirea pedepselor pentru cei care maltrateaza animale si infiintarea unei Politii  a Animalelor functionala cu adevarat! 

 Va invit, deci, sa intrati pe www.focusprimatv.ro si sa va alaturati demersului nostru.  

“Sustin atat drepturile animalelor, cat si drepturile oamenilor. Despre asta este, in fapt, natura umana” – Abraham Lincon

Comentarii

Postări populare