6 motive sa mergi in Austria in luna ianuarie

Luna ianuarie a devenit, in ultimii ani, luna noastra preferata pentru vacanta de iarna. In primul rand pentru ca, potrivit traditiei, sarbatorile le petrecem in familie, acasa. In plus, urasc aglomeratia si agitatia atat de mari din luna decembrie. Nu in ultimul rand, e si mai usor sa-ti iei concediu la inceput de an, cand toata lumea revine :)




 Asadar, anul acesta am mers in Austria si am facut o lista cu motive pro in acest sens:


1. Este aproape! Fie ca iti doresti sa mergi cu masina sau cu avionul, Austria e la doar 1000 si ceva de kilomteri (in functie de orasul de plecare si cel in care te duci). Noi am ales Salzburg-ul, iar pentru ca am calatorit cu cea mica, am hotarat ca e mai simplu si mai sigur sa mergem pe calea aerului. Si, cu biletele pana in Salzburg, efectiv, erau destul de costisitoare, find necesara o escala, am aterizat la Munchen (e la 160 de kilometri de oras). Mai mult, pentru ca ne-am planificat vacanta din timp, am gasit un super pret, de doar 100 de euro de persoana pentru un bilet. De la Munchen, noi am mers cu masina, insa exista si tren sau bus pana in Salzburg.



2. Este o destinatie perfecta pentru sporturile de iarna! Nu e nicio noutate pentru nimeni ca Austria e celebra pentru partiile numeroase, bine organizate si administrate. Iarna e "la ea acasa" in luna ianuarie asa ca, fie ca esti pasionat de ski, de snowboarding sau pur si simplu vrei sa te dai cu sania, nu ai cum sa nu gasesti un loc potrivit pentru tine. Noi am ales Innsbruck-ul, unde sunt nu mai putin de 300 de kilometri de partie de diferite grade de dificultate.



3. Peisajele sunt de vis! Pentru ca este o regiune muntoasa, oriunde ai merge, ramai inmarmurit! Alpii ofera un spectacol de nedescris si se imbina perfect cu cabanele montane, rustice si specifice. Atmosfera este "cosy", prietenoasa, iar localnicii, extrem de primitori si binevoitori. Din loc in loc, gasesti ferme in care poti intra pentru a cumpara produse proaspete, cum ar fi lapte, carne sau legume

4. Perfect pentru plimbari! Daca te-ai plictisit de ski sau pur si simplu vrei sa faci o pauza, ai ce vedea! Innsbruck-ul este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa mai ales pentru palatul Hofbrug. Iar la Salburg ai un oras baroc renumit in intreaga lume, Se afla in patrimoniul UNESCO si este orasul natal al lui Wolfgang Amadeus Mozart. Pe langa casa in care s-a nascut celebrul compozitor, pe lista obiectivelor de vizitat mai sunt Palatul Hellbrunn, Palatul Mirabell, Domul din Salzburg, centrul orasului - cu stradute mici, cochete si pline de istorie si celebra cetate - Castelul Hohensalzburg - unul din cele mai bine conservate castele medievale din Europa, construit la 1077. Nu in ultimul rand, peisajul este completat de raul Salza, care desparte in doua centrul orasului.



5. Este perioada reducerilor! Luna ianuarie este cunoscuta drept momentul in care se da startul reducerilor, alea serioase, de 50, 60, 70%! Iar in Austria, spre deosebire de Romania, din pacate, magazinele chiar fac reduceri considerabile. Si nu este momentul oportun pentru a-ti reinnoi garderoba de iarna, ci si pe cea de vara, pentru ca multi retaileri scot si colectiile din sezonul cald al anului precedent. #hint: In Salzburg exista si un Designer Outlet unde gasesti branduri precum CK, Hugo Boss, Michael Kors sau Guess la preturi extrem de avantajoase!

6. Patria relaxarii! Austriecii chiar stiu sa se relaxeze! In sensul asta, au nenumarate "Bad-uri", adevarate oaze de ape termale, bazine cu jacuzzi, sauna cu aburi sau uscate, masaje, etc. Iar preturile sunt mai mult decat accesibile. La Aqua Salza Golling  de pilda, pentru 12 euro de persoana, beneficiezi de toate serviciile complexului o zi intreaga. Au doua bazine mari cu apa termala in care poti inota, iar temperatura depaseste 30 de grade, un bazin pentru copii cu tot felul de jucarioare si tasnitoare care sa ii incante, plus un bazin jacuzzi imens cu masaj, doua saune si zone de relaxare. Cand nu e atat de frig cum a fost cand am mers noi (minus 20 de grade) exista si un bazin exterior, tot cu apa termala, iar de acolo peisajul montan este unul de-a dreptul incredibil.



6. Delicatese culinare. Austria nu este cunoscuta neaparat pentru mancarea traditionala, insa o data ce ai gustat din preparatele lor nu ai cum sa nu te indragostesti. Amatorii de galuste vor fi de-a dreptul rasfatati, mai ales ca austriecii mananca galuste sub orice forma! In supe, ca garnitura (umplute cu carne, legume sau braza), sau chiar ca desert (cu fructe, dulceturi sau orice iti trece prin minte). Cum sunt mare amatoare de deserturi, am incercat mai toate prajiturile si dulciurile specifice. De departe, ceea ce mi-a placut cel mai mult a fost "Salzburgenockerl", un souffle delicios si extrem de pretentios in preparare.






Comentarii

Postări populare